Markisecentralen artikler

De 5 Bedste Typer Vinduesafskærmning

Jakob MørckNovember 29, 2020

Der er mange forskellige typer af vinduesafskærmning. Fælles er at hvis varmen skal holdes ude, skal solafskærmningen på vinduet sidde udvendigt.

Udvendig solafskærmning af vinduer er altså meget mere effektiv end indvendig solafskærmning, til at holde varmen udee udvendigt på vinduet.

illustration af effektiviteten af udvendig vinduesafskærmning i forhold til indvendig vinduesafskærmning
Varme Isolering

Screens - Vinduesafskærmning nr. 1

Screens monteres udendørs på lodrette vinduer og virker ved at tyngdekraften trækker i den tunge endebund og holder dugen stram som man kører screenen ned.

Dugen er typisk lavet i glasfiber med en PVC-belægning som effektivt reflekterer solens generende stråler samtidig med, at den tillader lysindfald i lokalet. Desuden tillader den udsyn, beskytter mod indblik og sikrer luft-cirkulation.

Screen dug set indefra
Screen dug udført i glasfiber

Screens kommer i to varianter. De vindstabile også kaldet zip-screens og de normale screens. Zip-screens fungerer lidt ligesom en lynlås. På dugens sider er der syet en en hård kant på som passer ned i sidestyrende således at dugens to sider er låst i sidestyrende. Dette medvirker at screenen lukker helt tæt og er derfor mere vindstabil.

Screen lynlås
Screen lynlås

Normale screens har ikke denne kant syet på dugen og sidder derfor kun fast i sidestyret via bundlisten. Der vil derfor normalvis være omkring en centimeter fra dugen og ud til sidestyret. Grundet lynlåsen skal sys på dugen og sidestyret er udstyret med en ekstra del er den vindstabile screen en smule dyre.

Screens er normalt motorstyret, da man helst skal kunne styre dem indefra. Det er også muligt at få en drejestang indført gennem vinduet så man kan styre screenen indefra. Man kan i så fald spare noget på motoren mens montagen vil koste en smule mere, dog ikke så meget som motoren.

Udvendig Solafskaermning Screens
Screens

Screens er allerede meget populære på kontor og industri bygninger da de effektivt sikrer et behageligt indeklima. De er også begyndt at blive mere og mere populære på privatboliger da de som sagt effektivt holder varmen og solens generende stråler ude samtidig med at de tillader en stor mængde lys at indtrænge. Derudover er de diskrete når de er kørt op.

Faldarmsmarkiser - Vinduesafskærmning nr. 2

Faldarmsmarkiser monteres ligesom screens på lodrette vinduer men kan også monteres udvendig på altaner. Faldarmsmarkisen fungerer ved, at dens arme er udstyret med fjedre, der sørger for at dugen holdes stram som den køres ned eller op.

Dugen er ligesom terrassemarkiser typisk lavet af vejrbestandig acrylstof som har fået en overfladebehandling der er vandafvisende. Dugen tillader ikke lys at indtrænge men til gengæld lukker faldarmsmarkisen ikke vinduet helt af ligesom en screen gør det og man opnår derfor en lignende effekt mht. lysindfald og varme i de bagvedliggende lokaler.

faldarmsmarkiser på villa
Faldarmsmarkiser

Faldarmsmarkisen kan ligesom screenen betjenes vha. motor eller drejestang. Hvis man ønsker at at kunne betjene den indfra vha. drejestang vil det igen være nødvendigt få indført drejestangen gennem væggen eller vinduet. Det er derfor mest normalt at de er motordrevet da de i så fald også kan tilsluttes automatisk styring.

Samtidig med at faldarmsmarkisen har et elegant look, holder den også effektivt solen og varmen væk fra de bagvedliggende lokaler. Dette gør den til en stadig populær klassiker på villaer såvæl som på kontor- og industribygninger.

Markisoletter - Vinduesafskærmning nr. 3

Markisoletter er en komination af en faldarmsmarkise og et udvendigt rullegardin. Markisen fungerer vha. en rulle og faldarme. Når rullen når det satte stop vil faldarmene blive udløst. Man for derved en del af vinduet som er lukket til ligesom ved et udvendig rullegardin eller screen og en nedre del der er skærmet af ligesom ved en faldarmsmarkise.

Dugen kommer typisk udført i vejrbestandigt acrylstof men det er også muligt at få den udført i det klassiske screen dugs materiale. Markisolletter er specielt velegnet til høje vinduer hvor den beskytter effektivt for solens stråler, også når solen kommer ind fra siden.

markisoletter på kontorbygning
Markisoletter

Markisoletter kan betjenes præcis ligesom screens og faldarmsmarkiser. Motorbetjent eller med drejestang. Der gælder præcis samme retningslinjer. Dog er markisoletter som sagt specielt velegnede til høje vinduer og motorbetjening vil derfor i endnu højere grad være nødvendig.

Markisoletter bruges der hvor faldarmsmarkiser ville blive for store hvis de skulle dække samme areal og der hvor screens ikke giver mening af den ene eller den anden årsag. Markisolletter er både effektive og ser elegante ud. De er ikke lige så populære som hverken screens eller faldarmsmarkiser men giver under de rette omstændigheder rigtig god mening.

Facadepersienner - Vinduesafskærmning nr. 4

Facadepersienner fungerer stort set ligesom de normale indvendige persienner du kender. De er selvfølgelig udført i materialer der er kraftigere og som kan tåle vind og vejr. Derudover er de styret af sidestyr så de ikke kan blæse op.

Betjeningen forgår normalvis vha. motor men kan også betjenes vha. indvendig drejestang. Lamellerne i persiennen er typisk udført i aluminium og da man har mulighed for a lukke persiennen helt af kan den virke som beskyttelse imod uønsket indtræden. Den kan også hjælpe med at isolere imod lyd.

facadepersienner på stort vinduesparti
Facadepersienner

Facadepersienner er en tung løsning men er også meget dynamiske og fleksible. Der er stor mulighed for regulering af lysindfald da man kan styre hvor meget persiennen skal være åben samt hvor langt den skal køres ned.

Rulleskodder - Vinduesafskærmning nr. 1

Rulleskodder kender mange fra sikkerhed foran butikker selvom disse normalvis er lavet i stål hvor de rulleskoder der sælges til huse normalvis kommer i tynd aluminium. Rulleskodder til huse er alligevel den tungeste løsning blandt de bedste vinduesafkærmninger til huse. Når de er lukket helt ned kommer intet lys ind og der er ingen mellem ting som med de andre vinduesafskærmninger.

Rulleskodder isolerer ikke bare for solens varme stråler men også for lyd. Man kan bestille dem med skum i lamellerne hvilket gør dem mere lyd isolerende.

rulleskodde 4 1
Rulleskodder

Grundet de tykke lameller stilles der større krav til størrelsen af kassen. I forhold til Screens som vi har beskrevet ovenfor er dimensionerne på kassen til rulleskodder en del større.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments on “De 5 Bedste Typer Vinduesafskærmning”

  1. Vi er en institution som har mange vinduer. Som lider med sol og varme om sommeren. Vi kunne godt tænke os at få besøg og få nogle forslag og priser.

starbooklayers