Guide til Udvendig Solafskærmning
Udvendig solafskærmning kommer i mange forskellige former og priser. Der er mange overvejelser der skal gøres og alle de forskellige løsninger kan virke en smule forvirrende til at starte med. Skal den være mekanisk eller fast? Med motor eller drejestang? Med styring eller uden? Billig eller dyr?
Det kan være svært at overskue hvad den bedste løsning er og vi håber derfor at denne guide kan hjælpe dig på rette vej.
Udvendig solafskærmning deles grundlæggende op i to kategorier:
- Udvendig Solafskærmning til terrassen er først og fremmest den klassiske knækarmsmarkise som enten kommer med en lukket- eller åben/ingen kassette. Derudover findes der også pergolamarkiser, som i virkeligheden bare er en markise hvor dugen bliver trukket af en snor og styret af to skinner. Til sidst har vi de mindre dynamiske løsninger som parasollen og solsejlet.
- Udvendig Solafskærmning til vinduet differentieres mellem lodrette og ikke lodrette vinduer da tyngdekraften bliver en faktor. Til lodrette vinduer kan benyttes screens, faldarmsmarkiser, markisoletter samt facadepersienner. Til de ikke lodrette vinduer som f.eks. et ovenlysvindue er det igen pergolamarkisen vi skal have fat i. De mindre dynamiske løsninger er faste skodder, solfilm samt ruder hvor solafskærmnigen er integreret glasset.
Terrassemarkiser
Knækarmsmarkisen
Knækarmsmarkisen er den helt klassiske og simple markise, hvor både dug og arme er synlige når markisen er rullet ind. Nogle steder kaldes den for en åben markise da den som standard ikke kommer med nogen kassette. Den siges derfor at være åben da dugen, rullen og armene ikke er lukket inde og beskyttet i en kassette.
Dugen kommer normalt udført i et vejrbestandigt acrylstof som har fået en overfaldebehandling der er vandafvisende. Dog er den ikke vandtæt og terrassemarkiser bør derfor kun benyttes ved let og kort regn da den ved kraftig regn kan tage skade. Det er også vigitigt at markisen har en hældning på minimum 15-20 grader for, at vandet effektivt løber af. Hvis markisen bliver rullet op våd bør den hurtigst muligt blive kørt ud igen så den kan tørre.
Grundet at dugen og armene ikke er beskyttet, anbefales denne markise kun hvis der er mulighed for at montere den, hvor den sidder i læ. Et klassisk monterings sted for en kassettemarkise er under et udhæng hvor den i så fald vil blive beskyttet imod vind og vejr af udhænget. Hvis man ønsker knækarmsmarkisen monteret på facaden, er det også muligt at tilkøbe en aluminiums inddækning der placeres over markisen.
Man kan få denne markise med motor eller drejestang. Vælges drejestang kan man slippe lidt billigere, da man slipper for at skulle betale for en motor. Derudover behøves der heller ikke, at trækkes strøm hvis der intet stik er, hvor markisen skal sidde. Det anbefales dog at vælge en motor drevet markise hvis man skal have en større markise, da den kan blive tung at rulle ind med hånden. Derudover er det selvfølgelig nødvendigt at få en motor drevet hvis man ønsker automatisk styring.
Man skal vælge en knækarmsmarkise, hvis man har mulighed for at montere den et sted hvor den er godt beskyttet imod vind og vejr. Selvom den er billigere end den mere og mere populære kassettemarkise, er dugen også mere udsat og skal derfor i de fleste tilfælde skiftes oftere.
Kassettemarkiser
Kassettemarkisen er fuldstændig magen til knækarmsmarkisen i måden den fungere. Armene er udstyret med en kraftig fjeder som gør, at når armene er "knækkede" er der en kraft væk fra markisen. Den eneste forskel er, at kassettemarkisen er født med en kassette som fuldstændigt omslutter arme og dug når markisen er kørt op.
Dugen er ligesom på terrassemarkiser lavet af vejrbestandigt acrylstof der er blevet imprægneret. Der gælder samme retnings linjer for kassettemarkiser som for knækarmsmarkiser.
Dette beskytter både dug og arme for vind og vejr og gør at markisen generelt holder længere. Man kan derfor uden problemer montere markisen direkte på en facade uden yderligere beskyttelse. Derudover synes mange også, at den er pænere at kikke på, da man i lukket tilstand ikke ser arme og dug.
Mange kassettemarkiser fås også med drejestang mens nogle modeller kun fås med motor. På billedet er vist en kassettemarkise fra Acrimo som kun fås med motor. I det hele taget er det mere og mere normalt at folk bestiller markiser med motor, da markisen så også kan tilsluttes automatisk styring. En populær og simpel løsning er her en rystesensor fra Somfy som automatisk kører markisen op i tilfælde af blæse vejr.
En kassettemarkise er et godt valg i de fleste tilfælde. Den forbliver generelt pænere i længere tid og ser også pænere ud på husmuren. Mange gange er udhænget på huset også en smule for lavt til, at hænge en markise på undersiden. Man kan i så fald vha. special beslag montere markisen på fronten af udhænget. Dette er hvad der kaldes for en spærmontage.
Pergolamarkise til terrassen
Pergolamarkisen fungerer lidt anderledes end knækarmsmarkisen. Istedet for en fjeder der skubber dugen fremad bliver pergolamarkisen trukket frem af en snor. Som snoren trækker dugen frem bliver en fjeder inde i røret mere og mere spændt og sørger for at dugen holdes stramt samt at den kan køres tilbage igen. Snoren ligger inde i to skinner som styrer dugen, derfor bliver de også ofte kaldet styr.
Grundet de to skinner der styrer dugen er pergolamarkisen noget mere stabil og tåler derfor mere blæsevejr. Den fungerer mere som et dynamisk halvtag, som kan tages væk hvis man ønsker det. De to skinner gør til gengæld også, at man enten skal have to ben der støtter dem i enderne eller man skal have nogle sideløbende murer de kan blive fastgjort i.
Pergolamarkisen er altid betjent vha. en fjernbetjening eller et tryk på væggen. Der kræves derfor altid, at den kan sluttes til strøm. Pergolamarkisen er ideel i indhak eller på større terrasser hvor ben og skinner ikke er i vejen. Den er god løsning istedet for et halvtag da der er mulighed for at køre den op hvis man ønsker den direkte sol.
Vinduesmarkiser
Screens
Screens monteres udendørs på lodrette vinduer og virker ved at tyngdekraften trækker i den tunge endebund og holder dugen stram som man kører screenen ned.
Dugen er typisk lavet i glasfiber med en PVC-belægning som effektivt reflekterer solens generende stråler samtidig med, at den tillader lysindfald i lokalet. Desuden tillader den udsyn, beskytter mod indblik og sikrer luft-cirkulation.
Screens og udvendig solafskærmning generelt holder også varmen meget bedre ude i forhold til indvendig solafskærmning. Når solafskærmningen sidder indvendig kommer meget af varmen stadig ind i lokalet.
Screens kommer i to varianter. De vindstabile også kaldet zip-screens og de normale screens. Zip-screens fungerer lidt ligesom en lynlås. På dugens sider er der syet en en hård kant på som passer ned i sidestyrende således at dugens to sider er låst i sidestyrende. Dette medvirker at screenen lukker helt tæt og er derfor mere vindstabil.
Normale screens har ikke denne kant syet på dugen og sidder derfor kun fast i sidestyret via bundlisten. Der vil derfor normalvis være omkring en centimeter fra dugen og ud til sidestyret. Grundet lynlåsen skal sys på dugen og sidestyret er udstyret med en ekstra del er den vindstabile screen en smule dyre.
Screens er normalt motorstyret, da man helst skal kunne styre dem indefra. Det er også muligt at få en drejestang indført gennem vinduet så man kan styre screenen indefra. Man kan i så fald spare noget på motoren mens montagen vil koste en smule mere, dog ikke så meget som motoren.
Screens er allerede meget populære på kontor og industri bygninger da de effektivt sikrer et behageligt indeklima. De er også begyndt at blive mere og mere populære på privatboliger da de som sagt effektivt holder varmen og solens generende stråler ude samtidig med at de tillader en stor mængde lys at indtrænge. Derudover er de diskrete når de er kørt op.
Faldarmsmarkiser
Faldarmsmarkiser monteres ligesom screens på lodrette vinduer men kan også monteres udvendig på altaner. Faldarmsmarkisen fungerer ved, at dens arme er udstyret med fjedre, der sørger for at dugen holdes stram som den køres ned eller op.
Dugen er ligesom terrassemarkiser typisk lavet af vejrbestandig acrylstof som har fået en overfladebehandling der er vandafvisende. Dugen tillader ikke lys at indtrænge men til gengæld lukker faldarmsmarkisen ikke vinduet helt af ligesom en screen gør det og man opnår derfor en lignende effekt mht. lysindfald og varme i de bagvedliggende lokaler.
Faldarmsmarkisen kan ligesom screenen betjenes vha. motor eller drejestang. Hvis man ønsker at at kunne betjene den indfra vha. drejestang vil det igen være nødvendigt få indført drejestangen gennem væggen eller vinduet. Det er derfor mest normalt at de er motordrevet da de i så fald også kan tilsluttes automatisk styring.
Samtidig med at faldarmsmarkisen har et elegant look, holder den også effektivt solen og varmen væk fra de bagvedliggende lokaler. Dette gør den til en stadig populær klassiker på villaer såvæl som på kontor- og industribygninger.
Markisoletter
Markisoletter er en komination af en faldarmsmarkise og et udvendigt rullegardin. Markisen fungerer vha. en rulle og faldarme. Når rullen når det satte stop vil faldarmene blive udløst. Man for derved en del af vinduet som er lukket til ligesom ved et udvendig rullegardin eller screen og en nedre del der er skærmet af ligesom ved en faldarmsmarkise.
Dugen kommer typisk udført i vejrbestandigt acrylstof men det er også muligt at få den udført i det klassiske screen dugs materiale. Markisolletter er specielt velegnet til høje vinduer hvor den beskytter effektivt for solens stråler, også når solen kommer ind fra siden.
Markisoletter kan betjenes præcis ligesom screens og faldarmsmarkiser. Motorbetjent eller med drejestang. Der gælder præcis samme retningslinjer. Dog er markisoletter som sagt specielt velegnede til høje vinduer og motorbetjening vil derfor i endnu højere grad være nødvendig.
Markisoletter bruges der hvor faldarmsmarkiser ville blive for store hvis de skulle dække samme areal og der hvor screens ikke giver mening af den ene eller den anden årsag. Markisolletter er både effektive og ser elegante ud. De er ikke lige så populære som hverken screens eller faldarmsmarkiser men giver under de rette omstændigheder rigtig god mening.
Facadepersienner
Facadepersienner fungerer stort set ligesom de normale indvendige persienner du kender. De er selvfølgelig udført i materialer der er kraftigere og som kan tåle vind og vejr. Derudover er de styret af sidestyr så de ikke kan blæse op.
Betjeningen forgår normalvis vha. motor men kan også betjenes vha. indvendig drejestang. Lamellerne i persiennen er typisk udført i aluminium og da man har mulighed for a lukke persiennen helt af kan den virke som beskyttelse imod uønsket indtræden. Den kan også hjælpe med at isolere imod lyd.
Facadepersienner er en tung løsning men er også meget dynamiske og fleksible. Der er stor mulighed for regulering af lysindfald da man kan styre hvor meget persiennen skal være åben samt hvor langt den skal køres ned.